“Ze gaan hier serieus om met initiatieven en ontwikkelingsambities”

Mike Hulsman, Kernanalist

Kernanalist Mike Hulsman

Mike had al ervaring als analist toen hij bij Comicro solliciteerde naar de functie van teamleider. “Ik werkte in Haarlem, maar omdat ik onlangs vader was geworden, wilde ik dichterbij werken – ik woon in Hoorn. Tijdens de eerste gesprekken kwamen we erachter dat teamleider niet de functie was die bij mij paste. Ik wilde meewerkend leidinggevende worden, maar meewerken hoorde daar niet bij.”

“Toen kreeg ik alsnog de vraag of ik als analist aan de slag wilde – mét de belofte dat ze mijn wens in het achterhoofd zouden houden. En dat gebeurde: in 2021 heb ik de stap van analist naar kernanalist serologie gemaakt. Precies de meewerkende functie die ik zocht, waarbij ik niet hiërarchisch leiding geef, maar wel vakinhoudelijk verantwoordelijk ben.”

Veel variatie in het werk

“Hoe mijn werk eruitziet? Dat is iedere dag weer anders. Vandaag ben ik bijvoorbeeld dagcoördinator. Een rol die de zes kernanalisten binnen ons lab om beurten vervullen. Op zo’n dag zie ik erop toe dat de werkzaamheden op alle afdelingen goed verlopen. Gaat er een collega ziek naar huis, dan moet ik daarvoor een oplossing vinden.”

“Op weer andere dagen draai ik gewoon mee op het lab en ben ik bijvoorbeeld het aanspreekpunt bij lastige casussen. Daarnaast houd ik me als kernanalist ook bezig met vakinhoudelijke projecten en de contacten met leveranciers en andere labs.”

Hechte club met toekomstvisie

Mike roemt de werksfeer in Hoorn: “Bij Comicro zijn we één hecht team. Zelfs bij drukte blijft de sfeer goed. We helpen elkaar en er wordt weinig gemopperd. Misschien komt dat ook doordat we regelmatig buiten het werk om wat met elkaar ondernemen. Dan gaan we samen eten of naar een escaperoom. En dan is er nog onze kerstlunch, waarbij iedereen wat meeneemt.”

Volgens Mike is Comicro een club met een heldere toekomstvisie. “Ze blijven innoveren en investeren in kennis en ontwikkeling. Zo kan ik bijvoorbeeld regelmatig cursussen en symposia volgen. Wat ik ook boeiend vind, is ‘de Kweek van de Week’: Een arts-microbioloog neemt ons dan mee in een patiëntcase. De arts gaat niet alleen in op de kweek, maar vertelt ook hoe de patiënt behandeld is en hoe het met die patiënt gaat. Voor ons analisten is het leuk om ook dat patiëntverhaal te horen.”

Alle aandacht voor de medewerker

Comicro luistert goed naar de medewerkers, vindt Mike: “Of je nou met een initiatief tot verbetering van processen komt of een bepaalde loopbaancarrière voor je ziet, daar wordt serieus mee omgegaan.”

“Tijdens mijn jaargesprek heb ik gezegd dat ik in de toekomst wel wil doorgroeien naar de rol van afdelingsmanager. Die ambitie wordt direct opgepakt: ‘Misschien kun je stap voor stap wat managementtaken op je nemen en laten we sowieso een persoonlijk ontwikkelingsplan maken’.”

Trots op het werk

Behalve over zijn werkgever is Mike erg enthousiast over zijn vak. “Zo’n coronapandemie of moneypox-uitbraak bijvoorbeeld, dat is één en al microbiologie. Daarin zijn wij gespecialiseerd. Laatst hoorde ik dat artsen 70% tot 85% van hun beslissingen met betrekking tot de diagnose en behandeling baseren op labuitslagen. Ik ben trots dat ik daaraan mag bijdragen.” Of er tot slot nog iets is wat geïnteresseerden moeten weten? “Jazeker, Comicro in Hoorn zit op maar twee minuten lopen van het station. Dus we zijn ook nog eens goed bereikbaar!”